160 години класно училище в село Гостилица
160 години класно училище в село Гостилица / Дарик Габрово, архив

 

180 години просветно дело и 160 години класно училище в село Гостилица ще бъдат отбелязани с тържествен юбилеен концерт днес, съобщи кметът на селото Мария Йонова. На тържеството се очаква да присъстват над 300 човека, част от които са бивши възпитаници на училището. През 1841 година в село Гостилица свещеникът Славчо Геров поставя основите на образователното дело, обучавайки деца в църквата и по домовете им. През 1851 г. с доброволен труд и лични средства е построена първата самостоятелна двуетажна сграда за училище.

От самото начало учебното заведение носи името на българския възрожденски деец Васил Априлов. През 1913 г. завършва строежът на новата училищна сграда, построена в центъра на селото.

От 1995 година училището е преобразувано в Основно училище с несамостоятелно общежитие към него, в което се настаняват деца в неравностойно социално положение от Габровска област.

Празничният концерт ще започне днес в 15 часа в салона на Народно читалище "Христо Ботев- 1894".

Сред бившите възпитаници на училището в Гостилица са проф Дончо Даскалов, проф. Димитър Витанов, проф. Райчо Димков, доц. Николай Димков. Освен това има известни лекари, инженери, архитекти и художници.