/ netinfo
Дванадесетокласниците от цялата страна се явяват на втори задължителен зрелостен изпит. Те пишат по вариант 1, който важи за всички 13 предмета, от които учениците имат право да изберат  един. Изпитът започна в 08:00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа, информират от Министерство на образованието.

Експерти в задочен спор за задача от матурата по български

В 10.00 часа започна националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас, по което те пишат по втори вариант, изтеглен от журналист, определен с жребий.

Те трябва да носят със себе си съответните принадлежности по математика и да пишат със син химикал, а зрелостниците - с черен, припомнят от образователното министерство.

Изпитът по математика от националното външно оценяване след 7 клас се състои от 2 модула, с продължителност 60 и 90 минути. Първият  съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран и със свободен отговор.  Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.  Вторият модул включва 4 задачи, а правилното им решение носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Вижте отговорите на матурите за 7-ми и 12-ти клас

В Добричка област втори задължителен зрелостен изпит полагат 734 ученици по 11 предмета, съобщиха от
Регионалното управление на образованието. Най-много – 246 зрелостници, са предпочели да покажат знанията си по английски език.

Сред предпочетените предмети за втората матура са георграфията, избрана от 151 дванадесетокласници, философията – от 127, биологията и математиката, по които се явяват съответно 94 и 45 зрелостници от областта.

Допуснати до изпит по математика в националното външно оценяване са 1 337 седмокласници от област Добрич. От тях явилите се на изпит днес са 1291 ученици, информираха от РУО - Добрич. 

Изпитните сесии се провеждат в общо 13 учебни заведения в Добричка област. 417 квестори следят за реда в залите.