Среща със Зорница Русинова за социалните политики на ГЕРБ
Среща със Зорница Русинова за социалните политики на ГЕРБ / Дарик Добрич
Партията е за реформиране на системата за оценка на хората с увреждания и ликвидиране на фалшивите ТЕЛК-решения
„Човекът, семейството, децата, инвестициите в образование, в здравеопазване и социални политики, в благосъстоянието на хората, са в центъра на управленската ни програма, като надграждане към всичко, което бе постигнато при двата мандата на ГЕРБ. Ние не обещаваме напразно, никога не казваме думата „ще“ с празни обещания, ние работим за реални решения. Това касае и социалната сфера“, заяви в Добрич бившият социален министър на ГЕРБ Зорница Русинова.

В срещата с нея участваха социални работници, представители на неправителствени организации на хора с увреждания, пенсионери. Домакин на форума бе лидерът на листата на партия ГЕРБ в Добричкия МИР вицеадмирал Пламен Манушев
.
Русинова посочи, че някои от акцентите в програмата, които касаят доходите и благосъстоянието на хората, са изключително реалистични. „Спокойно можем да кажем, че след 4 години, при икономически растеж от 3% годишно, който предвиждаме, минималната работна заплата може да достигне 650 лева, а средната – от 1000 сега, да стане 1500 лева“, заяви бившият социален министър.

Тя подчерта, че наболяла тема в сферата на социалната политика е липсата на квалифицирани кадри. Акцентът в програмата на ГЕРБ са две групи хора – трайно безработните и младите хора, които нямат желание да учат и работят. Причината по думите на Русинова е липсата на образование, затова основният акцент е за инвестиции в образованието. ГЕРБ е и категорично за спиране на семейните помощи, ако детето не посещава училище.

„Поемаме и ангажимент за нов Закон за социалните услуги“, каза още Зорница Русинова. С него по думите й ще се решат два проблема. Доставчиците на социални услуги ще могат да се конкурират за държавното финансиране и да предоставят по-качествен продукт. Важно е също така повишаването на заплатите на социалните работници.

„За да бъде ефективна социалната политика и грижи, първата стъпка е да се реформира системата за оценка на хората с увреждания. Ликвидирането на фалшивите ТЕЛК-решения ще помогне парите  да отидат при хората с увреждания, които наистина имат нужда от тях, а не при тези, които злоупотребяват със системата. Верният път е да променим системата, тя да отиде на логичното си място, при този който плаща – НОИ. И нека той да определя какви са правилата и каква да е инвалидността“, заяви Русинова.

Зорница Русинова
Дарик Добрич

Въпрос от залата провокира още коментари по темата. „Инвалидните пенсии, които се плащат в България, са 980 хиляди. Колко от тях са реални и колко са форма на корупция“, попита председателят на добричкия Общински съвет Иво Пенчев.

„Трудно може да се направи статистика колко от т.н. телкови решения са реални, но цифрата е огромна и расте всяка година. Хората с увреждания са малко над 300 хиляди, което показва, че има проблем в системата на ТЕЛК. В нея работят лекари с ниско заплащане, което е предпоставка за корупция. Другият проблем е честата нужда, през няколко години, да се преповтарят телковите решения. Няма как човек, който се е родил с определено увреждане, да се явява през една или две години пред ТЕЛК - това също е предпоставка за корупция“, заяви Русинова. Затова според ГЕРБ експертизите трябва да се правят от висококвалифицирани специалисти с високо заплащане, а контролът върху инвалидните пенсии да се упражнява от този, който плаща - НОИ.