Жителите на Одринци обвиняват община Добричка за непочистеното речно корито
Жителите на Одринци обвиняват община Добричка за непочистеното речно корито / Дарик Добрич
Жителите на Одринци обвиняват община Добричка за непочистеното речно корито
77774
Жителите на Одринци обвиняват община Добричка за непочистеното речно корито
  • Жителите на Одринци обвиняват община Добричка за непочистеното речно корито

„Коритото на Суха река след язовир Одринци не е почиствано от 10-15 години, заявявам го най-отговорно” – това сподели пред  Дарик Георги Градинаров - собственик на имот в село Одринци. Приземният етаж на неговата къща е наводнен след поройните дъждове от последното денонощие.

„Коритото на реката е такова,  каквото си беше преди да направят язовира, веднъж рязаха дърветата  и това е. Коментарът на хората, които тогава оглеждаха преди да пуснат водата беше – „Пускаме водата, тя ще си пробие път” – това нормално ли е?” – разказа Градинаров.

Той съобщи, че преди месец  хора от селото са информирали службите в община Добричка, че водата в язовира се е покачила  и настояли за почистване на речното корито, но общинарите отговорили, че няма проблем. „Проблемът не е в природата, а в човешкия фактор. Ако беше изчистено коритото на реката, днес нямаше да се стигне до такива екстремални действия като евакуация на местните жители. Вина имат определени хора и аз мисля, че ако има някакво престъпление прокуратурата трябва да се самосезира, защото това е геноцид над българския селянин. Виновна е община Добричка, защото земите са нейна собственост. Не може с лека ръка да се обвинява природата, виновно е човешкото безхаберие и административната апатичност” – коментира Градинаров.

Според него тепърва хората ще страдат и ще се налага да се плащат обезщетения на пострадалите,  само защото някой не си е свършил навреме работата по почистване на речното корито.

Миналата седмица жителите на селото са пуснали жалба до министър-председателя с около стотина подписа,  в която настояват  да се вземат спешни мерки на държавно ниво за почистване на коритото на Суха река. „ Дъждът ни изпревари. Сега всичко около реката е залято, има сериозен проблем, а местните управляващи обясняват, че няма проблем. Такъв има и той е във вината на този, който не си е свършил работата” – заключи Георги Градинаров.