Започва строежът на велоалея и съоръжения в зоопарка
Започва строежът на велоалея и съоръжения в зоопарка / netinfo
Тази седмица започват строителните дейности по проекта за изграждане на велоалея и съоръжения за игра и развлечения на деца в добричкия зоопарк, съобщи зам.-кметът на Добрич Надежда Петкова. Пратньори по проекта са общините Констанца и Добрич. Финансирането се осъществява по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество. Само строителните работи ще надхвърлят 210 хил.лева. Избран е изпълнителят на дейностите – това е „Дъга-Апостолов”ЕООД.

Велоалеята ще свързва градския парк „Свети Георги” и Центъра за защита на природата и животните. Тя ще бъде с дължина 2 километра и ширина 2 метра. Маршрутът ще минава близо до мемориала „Хан Аспарух” и Паметника-костница на загиналите в Руско-турската война.

Със средствата по проекта ще се изградят още наблюдателна кула, скаутски лагер и пикник в зоопарка. Очаква се съоръженията да бъдат готови през месец септември, когато в Добрич ще гостуват деца от Констанца. Предстои и частична реконструкция на подлеза до паметника на „Хан Аспарух” с изграждане на рампи за хора с увреждания. Идеята е да се създаде непрекъсната пешеходна и велосипедна връзка между двете зелени зони – парка и Центъра за защита на природата и животните.