Започва кърпенето на улиците, събират заявки за почистването на 20 април
Започва кърпенето на улиците, събират заявки за почистването на 20 април / Дарик Добрич

22 институции са поканени в Добрич за участие в масовото почистване на 20 април, под наслов "Да изчистим България за един ден", съобщи зам.-кметът по благоустройство арх. Пламен Ганчев. 15 от тях са дали вече съгласие. Ще се почистват зелени площи по околовръстния път - около "Сердика", ул."Батовска", части от градския парк "Св.Георги".
Ще се включат и от 26 училища, те ще облагородят прилежащите си площи.

Партньори на общината в почистването ще бъдат компаниите "Екопак България", "А.С.А. България" и "Трансинс". Те осигуряват чували, ръкавици и извозването на отпадъците, като за събраното не се начислява такса за депониране.

Амбицията на община Добрич е до Великден да бъде почистен основно целият град. От администрацията отправят апел към всички граждани и фирми - в седмицата между 20 и 30 април да почистят своите междублокови пространства, градинки и други площи. Ганчев съобщи, че от фирмата "А.С.А. България" продължават премахването на праха от регулите и мият улиците - срокът е до края на месеца. От общинското предприятие "Устойчиви дейности и проекти" се занимават предимно с кастрене на растителност.

Започва и изкърпването на уличната мрежа на Добрич, съобщи още зам.-кметът. Два екипа ще работят паралелно от тази седмица, когато времето позволи. От капиталовата програма за дейността са заделени 700 000 лева. Ще се изкърпват приоритетно най-натоварените с автомобилно движение улици. Бетонов разтвор ще бъде ползван извънредно пестеливо, каза още Ганчев. Той ще се слага само временно на трасета, където предстои ремонт по водния проект или на събирателни улици, където е затруднено движението.