Започва 12-ят фестивал „Фолклор без граници”
Започва 12-ят фестивал „Фолклор без граници” / Дарик Добрич

Международният младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" за дванадесета поредна година ще събере на сцените в Добрич и Албена певци, инструменталисти и танцови състави. Фестивалът се открива в 17.30 ч. на площад „Свобода" с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа". Форумът е под патронажа на кмета Детелина Николова и е включен в националния културен календар на Министерството на културата.

Над 350 изпълнители от България, Гърция, Македония, Румъния, Руска Федерация и Турция ще представят фолклора на своите страни и ще се състезават за престижните музикални награди. В състава на международното жури с председател проф. Милчо Василев са включени известни музикални специалисти от всички участващи държави.

Програмата на форума продължава в курортен комплекс „Албена" - утре в 13.00 ч. е представянето на съставите, следват конкурсни изпълнения - на 23 и 24 юни в залата на Културно-информационния център.

На 25 и 26 юни фестивалът е в Добрич. В Огледална зала „Нели Божкова" ще се чуят изпълнения на представителите на България, Македония, Румъния, Русия и Татарстан. Кулминацията в програмата е концертът на международното жури и гости с участието на ансамбъл „Добруджа" и Духов оркестър - на 26 юни от 18.00 ч..

Награждаването на лауреатите ще се състои на 27 юни от 15.00 ч. отново в Огледална зала, а галаконцертът е от 17.30 ч. на площад „Свобода". Най-високата награда на "Фолклор без граници" е Гран при - за цялостно постижение във фолклорното изкуство.

"Фолклор без граници" протича в две форми - конкурсна и фестивална. В конкурсната част се съревновават в изпълнителско майсторство - солисти и различни видове състави от певци и инструменталисти в три възрастови, групи в 12 категории.
Фестивалната част включва пет категории, между които етномузика, фолк-джаз, театър на костюма, концерти на именити български и чуждестранни гости, концерти на международното жури под председателството на проф. Милчо Василев, творчески срещи, майсторски класове, курсове, изложби, представяне на методически разработки, сборници, СD и др.

В досегашните издания на фестивала-конкурс са участвали над 5 000 изпълнители от България, Румъния, Македония, Турция, Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова, САЩ, Франция, Швеция, Норвегия, Исландия, Австралия, Латвия, Армения, Грузия, Мексико, Русия и автономните републики: Татарстан, Калмикия, Сaха(Якутия), Удмуртия, Мордовия, Адигея, Бурятия.