/ Дияна Боева
В три поредни дни жителите и гостите на област Добрич са съпричастни с Второто издание на „Край границата: Дни на румънската литература“.

Започна реконструкцията на детска градина "Дора Габе" в Шабла

В Добрич и Балчик вече се състояха премиерите на преводните романи "770" (Богдан Боеру), "Когато светът беше невинен" (Йоана Първулеску), "Жени", "Градът на салкъмите" (Михаил Себастиан), "Една напразна смърт" и "Йоана" (Антон Холбан).

Община Шабла ще получи над 400 хиляди евро по трансграничен проект

Форумът ще бъде закрит в Шабла тази вечер. Очакват се гости от Мангалия, а заедно с тях ще е специалният гост на Второто издание – Богдан Боеру. Книгите са в превод на Христо Боев и излизат за първи път на български със съдействието на Букурещкия културен институт и издателствата „Нордиан“, „Ерго“, „Изида“ и „Персей“.

Дни на румънската литература
Дияна Боева

В Добрич фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ се оказа тясно да събере почитателите на добрата литература. Ученици от ЕГ „Гео Милев“ четоха текстове от преводните книги, превръщайки ги в съвременна драматургия.

В ход са още два европейски проекта на община Шабла

Богдан Боеру също представи откъс от своя роман „770“, който пресътворява заточението на Овидий в Томис (дн. Констанца). Впечатлението на писателя от града ни се свързва с топлината и гостоприемството, които е получил в дома на Йовков и с отзивчивостта на красивите млади хора. Писателят сравни пребиваването си в Добрич с 1994 г., когато за първи път е застанал пред публика като хеви метъл музикант.

Започва второто издание на Дните на румънската култура

В Балчик Богдан Боеру сподели, че се е отказал от музиката и концертите, които е изнасял и че днес силно е повлиян от поезията и историята, която е вид изкуство. В Двореца на румънската кралица Мария е усетил мистиката и атмосферата, а самият Балчик за него е нещо отделено от всичко наоколо.

Запитан как си обяснява интереса към него от съвсем младите хора, той отвърна: „Концертите и рокът са ме научили, че не мога да се държа педантично с хората, те са ми равни“.