В ход е здравен проект за превенция на майчиното и детско здравеопазване
В ход е здравен проект за превенция на майчиното и детско здравеопазване / netinfo

60 семейства от малцинствен произход ще бъдат обучени по здравни теми, здравно и социално законодателство. Това предвижда проектът “ Здравна промоция и Здравна превенция на майчино и детско здравеопазване”. Първата среща по проекта се проведе днес в областната управа.

Инициативата се реализира в четири области на страната –Добрич, Монтана , Пазарджик и Ямбол. Тя стартира от 01.10.2007 г. и е с продължителност 14 месеца. 

Основните цели на проекта са насочени към осигуряването на по-добър здравен статус на населението и подобряването на профилактичните здравни услуги за деца и жени от етническите малцинства.

Предвиждат се обучения на гинеколози, акушерки, техници и рентгенови лаборанти. По проекта ще се проведат 4 прегледа -2 за рак на шийката на матката и 2 за рак на гърдата.

За ДАРИК зам.областният управител д-р Евгения Георгиева съобщи, че около м.май 2008 година ще бъде доставена модерна мобилна техника с мамограф, която ще обходи областта за безплатни профилактични прегледи. Амбицията е в прегледите да бъдат обхванати всички жени и деца в областта.