Учители от Добрич участваха в работна среща в Турция
Учители от Добрич участваха в работна среща в Турция / netinfo

Тричленен екип от СОУ"Димитър Талев" в Добрич се завърна от работно посещение в град Гюнен, Турция, осъществено в рамките на проект "Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда", съобщават от учебното заведение.

По време на посещението са обсъдени обри практики за управление на конфликтите в държавите участнички в проекта - Румъния, Словения, Турция, Испания, Италия и България. Дискутирани са основните позиции по подготвяната програма за обучение на бъдещи медиатори, съвместен уебсайт, изготвянето на брошура по проекта.

Партньорите от 7 организации са се запознали с особеностите на образователната система в Турция - на формалното и неформалното образование. Посетени са училища в градовете Гюнен и Балъкесир, както и Регионален инспекторат по образованието.

Проектът "Медиация на конфликта" е предназначен за възрастни учащи, които желаят да развият уменията си за решаване на конфликтни ситуации: учители, родители, инструктори, психолози, педагогически съветници. Той се осъществява по програма "Учене през целия живот", секторна програма "Грюндвиг" на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия.

Училище "Димитър Талев" е било представено в Турция от Татяна Василева - учител по английски език и координатор от българска страна, Дарина Пуева - преподавател по философия и педагогически съветник, Иванка Михайлова - учител по български език и литература.