Форум за Виетнам в Добрич
Форум за Виетнам в Добрич / Дарик Добрич
Добрички бизнесмени се срещнаха с представители на азиатската държава
Добрички бизнесмени се включиха в дискусия с представители на Виетнам, водени от посланика на азиатската държава в България Н.пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.  Форумът се състоя в безнес залата на общината.

«За мен е чест да се срещна и разговарям с бизнесмени от Виетнам и България, както и с българските гости и с хората, които са допринесли и продължават да дават своя принос за сътрудничеството и приятелството във всички области между народите и правителствата на двете страни. Благодаря и за присъствието и искрената и ефективна помощ на г-н Йордан Йорданов, Кмет на  Добрич, в процеса на подготовка на настоящата дискусия», заяви посланик Оан.

От изнесената пред участниците във форума информация стана ясно, че през 2016 г.  БВП на Виетнам достига над 212 млрд. USD, като ръстът му е 6,21%. Инфлацията в страната е 1,9%, а безработица – 3,7%.

Виетнам е една от водещите страни в региона за насърчаване на либерализацията на търговията и инвестициите. Страната има  16 споразумения за свободна търговия с 59 партньори.

Към 2016 г. България е имала 10 проекта за преки инвестиции във Виетнам с общ регистриран капитал над 61 млн. долара. Тези проекти са в сферите облекла, трикотаж, преработка на хранителни продукти, информационни технологии, машиностроене, технологични науки и услуги. Българските инвеститори работят в следните провинции: Хай Зъонг, Лам Донг, Тхъа Тхиен-Хюе, Ханой, гр. Хо Ши Мин.

Експортните стоки на Виетнам за пазарите на ЕС основно са компютри, мобилни апарати, текстил, обувки, земеделска продукция, морска продукция, кафе, каменни въглища, мебели, ръчно изработени художествени изделия, велосипеди.

Виетнам Добрич
Дарик Добрич

През 2016 г. страните от бившия социалистически лагер, имат невисок стокооборот и забавен ръст с Виетнам като например Унгария – 265 милиона щ. долара, Румъния – 265 милиона щ. долара, България – 216,2 милиона щ. долара. Очакванията през 2017г. са икономическите отношения Виетнам – ЕС да се задълбочат още повече, след като Споразумението EVFTA /споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС/ бъде подобаващо посрещнато от бизнесмените.

Търговският обмен между Виетнам и България през последните години бележи разцвет, като от 18,5 милиона щ. долара през 2006 г. достигна 216,2 милиона щ. долара през 2016 г., т.е. почти 11 пъти увеличение. Експортът на България за Виетнам е на стойност от 170 милиона щ. долара и вносът от Виетнам – 46,2 милиона щ. долара. Стокообменът между двете страни в края на м.юни 2017 г. достигна 47,3 милиона щ. долара,  30,8 милиона щ. долара от които е вносът на Виетнам от България и 16,5 милиона щ. долара е вносът на България от Виетнам.

Структурата на експортните стоки на Виетнам за българския пазар в основни линии обхваща компютри, мобилни телефони, кафе, облекла, обувки, морска продукция, черен пипер, кашу, пластмасови изделия, мебели, ръчно изработени художествени изделия, изделия от естествен каучук. Виетнам внася от България пшеница, пшенично брашно, олио, медикаменти, препарати за растителна защита, фуражни продукти, вино, химикали и машини, оборудване за машиностроенето.