Трифон Зарезан в Каварна
Трифон Зарезан в Каварна / netinfo
С наричания за благодатна година и здраве, зам.-кметът на община Каварна Митко Недев изпълни ритуала „Зарязване на лоза“ в двора на Етнографската къща в града и постави началото на празника Трифон Зарезан.

„Да е на берекет, да се роди много грозде!“, пожела Недев.

Каварна Трифон Зарезан
netinfo

За поредна година домакин на отбелязването бе Етнографски комплекс, който посрещна каварненци и гости, дошли за празника, организиран от Община Каварна и Историческия музей. За доброто настроение със своите песни допринесе женският народен хор при НЧ "Съгласие - 1890" с ръководител Невелина Василева.

Празникът завърши с традиционното българско право хоро.

Трифон Зарезан Шабла
netinfo

За седма поредна година, по повод празника на лозаря - Трифон Зарезан, Община Шабла и НЧ "Зора 1894" в града, организираха конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2018 година.
 
Георги Георгиев от Шабла стана новият цар на виното.
 
Символично, миналогодишният Цар на виното заряза една лоза и благослови за здраве и берекет. Лозовият масив беше осветен и благословен от отец Павел Максимов.
 
По-късно участниците в празника се пренесоха на градския площад. Специални гости бяха представители на Съюза на резервистите от град Мангалия, Румъния, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Шабла.

Трифон Зарезан Шабла
netinfo

В конкурсната категория „мезе“ се включиха 6 участника. На първото място бе класирана Галина Димитрова от кравеферма „Овчарови“- Шабла. При вината розе първо място взе Филип Филев от град Каварна, в категория бели вина победител е Димитър Славов от Шабла, а в категория червени вина- Георги Георгиев. Наградите връчи кметът Мариян Жечев. 
 
В конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2018 година, взеха участие 26 човека. Получиха се 24 проби червено вино, 15 - бяло вино и 3 проби розе.