Свиват паралелките след 7 клас в Добричко
Свиват паралелките след 7 клас в Добричко / Дарик Добрич
Свиват паралелките след 7 клас в Добричко
37547
Свиват паралелките след 7 клас в Добричко
Свиват паралелките след 7 клас в Добричко
  • Свиват паралелките след 7 клас в Добричко
  • Свиват паралелките след 7 клас в Добричко

Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие одобри план-приема за учебната 2011/2012 година, предложен от Регионалния инспекторат по образование /РИО/. Той ще бъде предоставен в ресорното министерство идната седмица. Въпреки демографския срив в Добричко няма да се закриват професии и профили, изтъкна началникът на инспектората Петър Петров. В Добрич ще има промени в три училища: в СОУ "П.Р.Славейков" няма да има две, а една паралелка след 7 клас, в СОУ "Д. Талев" се разкрива една нова за непрофилирано обучение след 8 клас, а в ЕГ "Гео Милев" паралелките ще бъдат 2 по английски, 3 по немски и 1 - по френски език. Като цяло в града има проблем с непрофилираното образование след 8 клас, изтъкна Петров.

50 паралелки с пълняемост 26 ученици ще се сформират след 8 клас в Добричка област следващата учебна година. Приемът след 7 клас обаче ще е намален. 28 ще бъдат в тази степен на образование паралелките, от тях 16 са профилирани, а 12 - професионални, като през учебната 2012/2013 се очаква истински дефицит на деца за обучението след 8 клас, съобщиха от инспектората. Има и 3 паралелки по рамкови програми за първа степен придобиване на квалификация - за деца, които не желаят да продължават образованието си, както и вечерна форма на обучение. От РИО допускат и създаването на задочни класове - за 6 професии след 8 и една - след 7 клас. Изпратено е допитване до ресорното министерство относно дистанционна форма за образование в Добричка област.

От Инспектората обещаха при голямо количество желаещи по общините за определени паралелки, такива да бъдат отпускани допълнително над установения прием. Петър Петров изрази очакване план-приемът 2011/2012 да бъде изпълнен на 70-80%. Гинка Василева от КНСБ и Герман Германов от ТПП поискаха да се помисли за бъдещо преструктуриране на професионалните гимназии в Добрич. Василева подчерта, че реално работят само две от тях, а училища като това по строителство и архитектура и по механотехника и електротехника имат база, но нямат деца и издръжката им е в тежест на държавата.

Причините за свиване на приема след 7 клас чуйте от Петър Петров в прикачения файл.