Стартира градежът на две църкви в тошевските села Калина и Росица
Стартира градежът на две църкви в тошевските села Калина и Росица / Община Ген.Тошево

Първи копки на на два православни храма бяха направени в община Генерал Тошево – в селата Калина и Росица, съобщиха от общината.

„Вярата е онази обединителна сила, която ни е запазила през вековете. Може би няма друг народ, при който вярата, писмеността и духовността, ръка за ръка да са изиграли толкова значителна роля в неговата история.” С тези думи кметът на Генерал Тошево приветства жителите на с. Калина. В присъствието на кметския екип, общински съветници и благодетели, отец Иван, заедно с отец Петър отслужиха церемония по освещаване на мястото за бъдещия параклис, който ще носи името „Св. Св. Константин и Елена”. След това, както повелява църковния канон, в основите на храма бяха положени осветен камък, елей, бутилка вино и послание, написано от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Жителите на селото си пожелаха в най-скоро време да се съберат отново на същото място, този път за освещаване на „божия дом”.

Веднага след първата копка в Калина, такава бе направена и в село Росица, където  повече от 60 години местните жители не са чували звъна на камбана. За богоугодното дело се бяха събрали десетки хора, които с нетърпение очакваха ритуалът по освещаване на терена за храм. Православният дом ще носи името „Успение на преподобни Йоан Рилски Чудотворец“, като от мястото, където ще бъде изграден той, се открива чудесна гледка към плодородните полета на Йовковата Добруджа.

19 хил. лв. са събраните до момента от местното църковно настоятелство и това ще позволи строителните дейности да започнат съвсем скоро, уточняват от община Генерал Тошево.