След зимната буря плажът в Кранево е възстановен
След зимната буря плажът в Кранево е възстановен / Дарик Добрич, архив

Морето върна пясъка след бурята тази зима и плажът в Кранево е възстановен за новия туристически сезон, съобщи кметът на селото Румен Николов.

Високите 4-метрови вълни заляха през февруари цялата трикилометрова пясъчна ивица и морската вода навлезе на стотина метра навътре в крайбрежната зона. При морската буря бяха залети бунгала и бе повредена част от оградата на международния детски лагер, бяха разрушени дървени постройки на брега.

Близките до морето улици, по които имаше пясък, са почистени и той е върнат на плажа. В същото време морето постепенно натрупа на брега извлечения през зимата пясък. Така че на плажната ивица сега има дори повече пясък, поясни кметът, цитиран от БТА.

По думите му Кранево се подготвя да открие туристическия сезон на 15 май. Селото ще посрещне първите летовници с обновена главна улица. След рехабилитацията на водопровода и пътната настилка по улица "Черно море" с подкрепата на оперативната програма за развитие на селските райони в почивните станции вече ще може да се ползва вода при нормално налягане. В рамките на проекта започва ремонтът и на 5000 квадратни метра тротоарни площи.

Кранево очаква да посрещне в пика на сезона около 18 000-20 000 туристи, каза Румен Николов.