Село Стожер е заплашено от безводие
Село Стожер е заплашено от безводие / Дарик Добрич

Село Стожер в община Добричка може да остане без питейна вода, информира управителят на „ВиК"-Добрич Петър Калчев. Пред Асоциацията по ВиК, в която членуват кметовете на общините в региона, той изнесе данни, че водоизточникът на селото е пред изчерпване, а няма друг начин за снабдяване. Селото е едно от най-високите в областта, посочи Калчев и отбеляза, че сондаж с дебит, който да се ползва за захранването му, би бил твърде скъп.

Той апелира към кмета на общината да се инвестира в изграждане на 6-километрова връзка към водоснабдяващата система Батово през село Соколник. Според Калчев това трябва да се направи спешно, за да няма скорошни изненади и жителите на село Стожер да останат на сухо.

Той добави още, че подобренията, направени от ВиК-Добрич по система Оброчище ще решат и проблемите с водоподаването в селата, чиито жители наскоро протестираха, че нямат редовно снабдяване, особено в по-високите части.

Жители на 4 села към ВиК-Добрич: Искаме вода

Кметът на Община Добричка Тошко Петков отговори, че няма средства в бюджета за т.г. заделени за нов водопровод към Стожер през Соколник. Такива са предвидени за връзка между Лясково и Методиево, подготвя се проект за Плачи дол. Областният управител Детелина Николова посочи, че вече Община Добричка може да кандидатства за средства по Програмата за развитие на селските райони, по която досега не е била допустима. Така, според нея, могат да се подпомогнат и дейности по водопроводната мрежа в общината.