Санираха по проект блок 32 в ЖК Балик
Санираха по проект блок 32 в ЖК Балик / Валентина Добринчева, архив

В Добрич представят официално първия саниран блок по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Церемонията ще се състои в 11.30 часа в присъствието на кмета Детелина Николова и на представители на Програмата на ООН за развитие.

Ремонтираната сграда е блок №32 в ЖК "Балик", който е осеметажен с четири входа и общо 96 апартамента. Живеещите в два от входовете са направили сдружение и са участвали в санирането. Сумата, която са вложили, възлиза на 112 870 лева. С тези средства е подменена дограмата, извършена е изолация на стени и фасади, подменени са вертикалните щрангове на водопровода, ремонтирани са терасите. С държавните средства по проекта е извършено укрепване на провиснали покривни панели, монтирана е PVC дограма, боядисани са стълбищните клетки и фоайетата във двата входа, подменени са входните врати и са монтирани нови пощенски кутии. Ремонтирани са и входната козирка, стъпалата и водоплътния тротоар около сградата. Като партньор по проекта Община Добрич участва с 41 302 лева, които са 90% от предвидените строително-ремонтни дейности за 8-те апартамента общинска собственост, които се намират в двата входа.

Извършените дейности гарантират енергоспестяващ ефект и значително намалени разходи за отопление. Подобрени са шумоизолационните характеристики и архитектурният облик на сградата.

Проектът "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". е съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Програмата на ООН за развитие (ПРООН), която стартира през 2007 година.