Йовкови дни отбелязват 80 години от смъртта на големия писател
Йовкови дни отбелязват 80 години от смъртта на големия писател / Дарик Добрич
Дом.паметник "Йордан Йовков" е основен организатор на Йовковите дни през октомври и ноември
80-годишнината от смъртта на Йордан Йовков ще бъде отбелязана в Добрич с поредица от културни събития и инициативи. Основен организатор на събитията е Дом – паметник „Йордан Йовков”. Йовковите дни  стартират с представянето на изложбата „Йордан Йовков – живот в словото”. Тя ще бъде открита на 12 октомври от 17.30 часа в Литературния музей в Добрич, а появата й става възможна благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата.

На 15 октомври, в деня на смъртта на големия писател се организира поклонение на неговия гроб в София. На 16 октомври от 17.00 часа в Столична библиотека в София ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват.Документи и спомени”, както и фотодокументалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви”, финансирана от Ваканционно селище Албена. Същия ден ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на писателя в Борисовата градина в столицата.

На 19 октомври от 17.00 часа в Дом.паметник „Й.Йовков” в Добрич ще бъде представена книгата „Разкази” от Йордан Йовков, библиотека „Музеи на българските писатели” на издателство „Славена” – Варна. Гост ще бъде литературният критик от Пазарджик Никола Иванов.

На 24 октомври от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват.Документи и спомени”. Ще гостува директорът на Държавна агенция „Архиви” доц.Михаил Груев.

На 25 октомври отново в Дом-паметник „Й.Йовков” ще бъде представена книгата „Страж на родината” от Вихрен Венков. Специален гост на събитието ще бъде авторът на книгата.

На 9 ноември, когато се отбелязва рождената дата на писателя по стар стил, в Дом-паметник „Йордан Йовков” от 17.00 часа ще бъде представена книгата „Разговори със Светлозар Игов” от Антония Велкова – Гайдарджиева. Ще гостуват проф. дфн Светлозар Игов и проф. дфн Антония Велкова – Гайдарджиева.

На 21 ноември от 11.00 часа пред Дом-паметник „Й.Йовков” ще бъдат поднесени цветя на паметника на писателя по повод 137 години от неговото рождение.

През ноември месец се очаква да излезе от печат и книгата на Рада Въртунинска „Усмивката – емоционален щрих в творчеството на Йордан Йовков”, която също ще бъде представена в Дом-паметник „Й.Йовков”. В процес на подготовка е и ново издание, финансирано от Община Добрич, със заглавие „Българската памет за Йордан Йовков”.

С поредица от събития Добрич ще отбележи 80 години от смъртта на Йордан Йовков
Дарик Добрич