РЗИ иска по-здравословни менюта за детските градини в три общини в Добричко
РЗИ иска по-здравословни менюта за детските градини в три общини в Добричко / Дарик Добрич, архив

34 проверки на организираното хранене в детски заведения са извършени през последните 10 дни в общините Крушари, Каварна и Добричка, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Несъответствия на изготвените единни менюта с изискванията за осигуряване на прием на пълноценна и разнообразна храна, плодове, зеленчуци и на достатъчно течности, са констатирани в Крушари и Каварна. Там предстои промяна в асортиментната листа на общината към доставчиците за определени позиции храни, с оглед изпълнение на стриктните изискванията по отношение състава им, за ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Несъответствия са установени от здравните инспектори и в община Добричка. При изготвянето на менютата там не участва медицинско лице или технолог по хранене, както и на места все още не са достигнати препоръчителните стойности за прием на храни от всички групи - мляко, риба, плодове и зеленчуци, храни от пълнозърнести продукти. И в Добричка община е необходимо да се изискат от доставчиците храни с намалени количества мазнини, захар и сол.

От РЗИ - Добрич са предписали мерки за корекция на менютата, продуктовия набор и технологиите на приготвяне на храните. Оказали са и методична помощ на директорите на градините в Добричка община, като са им предоставили здравни материали, свързани с прилагането на Наредбата за здравословното хранене на децата.