Разрешиха изграждането на ветроенергиен парк край Каварна
Разрешиха изграждането на ветроенергиен парк край Каварна / netinfo
Районната инспекция по околната среда и водите е дала разрешение в района на община Каварна да се изгради ветроенергиен парк. Ветрогенераторите ще се поставят в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър и Поручик Чунчево. Предложението на “Геопауър” ООД,  София включва монтиране на не повече от 53 ветрогенератори с номинална мощност 2 мегавата, на територия от 60 кв. км.

Инвестиционното предложение е одобрено при 36 условия към проектирането, изграждането и експлоатацията на парка.

За ограничаване на въздействията върху птиците e поставенио условие за използване на автоматична радарна система, гарантираща ранно откриване на ята от птици и спиране въртенето на генераторите преди навлизане на птиците през площадката на ветропарка. Височината на ветрогенераторите трябва да е по-малка от 150 м.

Друго условие в решението по ОВОС е до един месец след въвеждане на обекта в експлоатация да започне провеждането на едногодишен орнитомониторинг на площадката с отчитане риска за птиците. Ежемесечните резултати трябва да се представят в РИОСВ-Варна. При доказана висока смъртност на птици рисковите ветрогенератори ще бъдат изведени от експлоатация и демонтирани.

Ветрогенераторите трябва да бъдат подходящо оцветени и сигнализирани, а перките да се покрият с антирефлексна боя, за ограничаване на визуалното въздействие на съоръженията върху хората и на въздействията върху птиците в условията на лоша видимост и през нощта.

Според експертите, разработили доклада за ОВОС, реализацията на предложението няма да окаже негативно въздействие върху околната среда и здравето на хората, при стриктното изпълнение на Плана с мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните отрицателни въздействия.