Продължава приемът на молби за целева помощ за отопление
Продължава приемът на молби за целева помощ за отопление / Thinkstock/Getty Images

Продължава набирането на молби за целева помощ за отопление, припомнят от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Към настоящия момент са приети над 3750 молби, което е с 1160 увеличение от предходния месец и със 700 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Месечният размер на помощта е 72.20 лева или общо за петте месеца 361 лева. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от ноември до март 2016 година.

Крайният срок за подаване на молби в дирекциите "Социално подпомагане" е 31 октомври. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

За настоящия отоплителен сезон 2015/2016 г. е изменен коригиращият коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите - от 1,245 на 1,269. Изменението е с цел да не се допусне отпадане на пенсионери от целево енергийно подпомагане през предстоящия отоплителен сезон само поради осъвременения размер на пенсията им. При определяне на диференцирания минимален доход за достъп до помощта за отопление няма да се считат за доход възнагражденията от еднодневните трудови договори.