Премиерът ще поздрави участниците в срещата на местните власти
Премиерът ще поздрави участниците в срещата на местните власти / netinfo
Министър-председателят Сергей Станишев ще приветства кметовете и общинските съветници на Петата  Годишна среща на местните власти, която се провежда в Албена. Това съобщават от пресцентъра на Националното сдружение на общините в Република България.

За днешния ден е предвидена пленарна сесия,  посветена  на механизмите за превръщането на общините в успешни бенефициенти по европейските фондове. Местната власт и ръководствата на Оперативните програми “Регионално развитие”, “Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони ще обсъждат постигнатите досега резултати, както и приоритетите за следващата година. Едновременно с това ще бъдат анализирани проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят общините при подготовката и реализирането на проектите.

Срещата ще бъде председателствана от Вицепремиера по усвояване на европейските фондове - Меглена Плугчиева. Участие в дискусиите ще вземат и министрите на регионалното развитие и благоустройството - Асен Гагаузов, на околната среда и водите - Джевдет Чакъров, както и представители на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони. В началото на форума  към участниците в него ще се обърне и заместник-министър председателят и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

В 15.00 часа в залата на Вариете Албена ще започне официалната церемония на Петата Годишна среща на местните власти, организирана от Национално сдружение на общините в Република България. Церемонията ще бъде открита от кмета на община Балчик - Николай Ангелов и от Н. Пр. г-н Етиен дьо Понсен - посланик на Република Франция в България, който е патрон на срещата.

Националният омбудсман Гиньо Ганев също ще поздрави участниците в Годишната среща на местните власти.