Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Общинската избирателна комисия в Силистра е прекратила предсрочно пълномощията на общинския съветник Георги Кирилов от групата на БСП. Решението е във връзка с постъпило уведомление от Общински съвет-Силистра, в което се излагат обстоятелства за чести отсъствия на Кирилов. Посочва се, че през 2018 г. от проведени 12 заседания, общинският съветник е присъствал само на три от тях, а от началото на 2019 г. не е влизал в залата на ОбС нито веднъж.

За всички заседания, на които е отсъствал, Георги Ивов Кирилов е изпращал по електронна поща, заявления с основание „служебна ангажираност“. В седем от заявленията Кирилов с личен подпис е поел ангажимент за прилагане на удостоверен документ, но досега не е внесъл такъв за служебен ангажимент.

От своя страна, Георги Кирилов е депозирал в ОИК-Силистра писмено възражение срещу освобождаването му, в което твърди, че притежава доказателства за служебна ангажираност, но не е счел за необходимо да ги прилага към заявленията, подадени пред ОбС и ОИК. Той съобщава, че приема уведомлението на Местния парламент до ОИК като политически акт и отправя закана да даде "гласност на действията на комисията (ОИК-Силистра) за пристрастност  и незачитане  на законите и поръчкови изпълнения“.

ОИК е констатирала, че във възражението си общинският съветник Георги Кирилов не е приложил нито едно доказателство за служебна ангажираност на заседанията, на които е отсъствал. Броят на отсъствията от заседания на ОС-Силистра и от заседания на ПК „Бюджет и финанси“, ПК „Устройство на територията“, ПК „Общинска собственост“ е изключително голям, което води до извод за невъзможност за участие в работата на Общинския съвет, са част от констатациите на ОИК, на база на които  е взето и решението за прекратяване на пълномощията на Георги Кирилов като общински съветник от БСП.

Пак със свое решение ОИК  е обявила и за избран за общински съветник следващият в съответната листа кандидат на БСП - Станислав Стойков. Решението на ОИК подлежи на оспорване пред Административен съд-Силистра в 7-дневен срок от обявяване на интернет страницата на ОИК и на общодостъпно място.