/ netinfo
В Художествена галерия-Силистра в 17:00 часа  ще бъде представена енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“, дело на авторски екип: д-р Тодор Тодоров, доц. д-р Милен Куманов от БАН и Десислава Костадинова - докторант към БАН.

С паметна проява Силистра отбеляза 146-годишнината от обесването на Васил Левски

Изданието включва систематични сведения за Балканските войни; исторически данни и факти за усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г.

Енциклопедията е отпечатана в тираж от 300 екземпляра, финансирани изцяло от д-р Тодор Тодоров, който е известен с дарителската си дейност, за която получи признание през 2017 година от Националното сдружение на общините в Република България, Община Силистра и Лекарската колегия в Силистра.

Енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“ ще бъде представена още във Варна и София. В столицата тя ще бъде промотирана от зам.-министъра на културата Румен Димитров.

Изданието е втората част от поредица, планирана като трилогия. „България в Първата световна война (1914-1918)“ бе издадена  през 2016 година, с обем над 900 страници. Трилогията ще завърши с енциклопедията „България във Втората световна война“, която ще излезе тази година по повод Деня на Европа – 9 май.

Тритомникът се очаква за бъде преведен и на английски език и промотиран по цял свят. Личното желание на д-р Тодор Тодоров е да дари по една енциклопедия на всички областни библиотеки и на военните училища в България.

През 2017 г. д-р Тодор Тодоров се ангажира с издаването на още едни енциклопедичен труд - „Силистренска област“, която обедини усилията на учени и краеведи и  институции.