Откриват изложба посветена на Първата балканска война
Откриват изложба посветена на Първата балканска война / РИМ Враца

Изложба, посветена на годишнината от началото на Балканската война ще бъде открита днес в Регионалния исторически музей Враца.

Ще бъдат изложени вещи, оръжия, снимки, документи от 35 и 36 артилерийски полк, като ще се обърне внимание на хората участващи във войната от нашия край, скици с най-важните сражения, снимки на цар Фердинанд със синовете си на фронта. „Част от артефактие не са излагани до този момент", каза за Дарик Ваня Желязкова от РИМ.

Изложбата ще бъде открита от 17 часа и ще може да се види през целия месец октомври.

На 9 октомври се навършват 100 години от началото на първия сблъсък от такъв мащаб в по-новата история на Балканите. Срещу общия враг - Османската империя се изправят България, Сърбия, Гърция и Черна гора. На 30 септември 1912 г. България изпраща нота от името на балканските съюзници, в която приканва османското правителство да предостави в срок от шест месеца автономия на етническите малцинства в империята. В отговор Цариград обявява война на съюзниците на 4 октомври. България и Гърция обявяват на свой ред война на османците на 5 октомври, а Сърбия се включва два дни по-късно. Война приключва с победа на съюзниците на 30 май 10913 г.

Така се слага край на петвековното господство на Османската империя на Балканския полуостров. Тя губи всичките си владения тук с изключение на тясна ивица по северния бряг на Мраморно море. След края на войната разделянето на Македония води до спорове между съюзниците и до началото на Втората балканска война, която избухва само месец след първата.