Пожарната моли гражданите да не си правят шеги с нея
Пожарната моли гражданите да не си правят шеги с нея / netinfo

Гражданите да не си правят шеги със службите на Пожарната в Добричко, като подават лъжливи сигнали, апелира шефът на РС"ПБЗН" комисар Димчо Симеонов.

Заради големите жеги, засушаването и началото на жътвата опасността от пожари е увеличена. Затова реагирането на лъжливи сигнали за пожар товари допълнително и без това амортизираната ни противопожарна техника, мотивира молбата си Симеонов.

На страхотен тормоз били подложени диспечерите. На телефон 160 по двайсетина пъти на ден се обаждали граждани - обикновено деца, викали „Пожар!” и затваряли слушалката.

„Засичаме някои от номерата, но обикновено са мобилни телефони с предплатени услуги и не можем да се доберем до нахалниците”, заяви Симеонов.

1-2 пъти в седмицата през летния период имало лъжливи сигнали, при които съвсем сериозно били подавани адрес и подробности за възникнал мним пожар. Екипите тръгвали и чак когато пристигнели на адреса, установявали измамата. А в това време някъде може да възникне истински пожар и да не успеем да реагираме адекватно, обясни Симеонов.

Само през последната седмица в Добричко са възникнали 46 запалвания на сухи треви в близост до житни масиви, къщи и стопански дворове. Горели са 4 сметища. Унищожени са 145 дка неожъната пшеница, 1 зърнокомбайн, 1000 бали слама, пчелни кошери, помощни постройки. Отново не се спазва забраната за опалване на стърнища. Недобросъвестен стопанин изгорил 10 дка стърнище, като имало огромен риск да пламне голям житен масив в съседство.