фотоси от миналото на Добрич
фотоси от миналото на Добрич / РИМ - Добрич
Картички показват изгледи от Хаджиоглу Пазарджик и преименувания Добрич
Изложбата „Поздрав от Добрич“ е подредена във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“. Тя е посветена на 135-годишнината от преименуването на града от Хаджиоглу Пазарджик в Добрич. В нея е показана част от колекцията картички на Регионален исторически музей – Добрич с изгледи от града от първата половина на 20-и век.

Посетителите ще могат да видят как се е променял обликът на града от времето преди войните, от 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г., по време на румънската власт, както и през 40-те години на миналия век, информират от Историческия музей. Картичките показват емблематични за някогашния Добрич места и сгради – централния площад, наричан Шадраванен, главната улица със старата часовникова кула, сградите на общинското управление и съдебната палата, църквите „Света Троица“ и „Свети Георги“, военното гробище от времето на Първата световна война, градския парк и други. Част от обектите съществуват и днес, макар и в доста променен вид.

В изложбата могат да се видят също копие на “Държавен вестник” от 27.02.1882 г. с указа за преименуването на град Хаджиоглу Пазарджик в Добрич, както и документи от работата на общинското управление от 1882 г., където градът се споменава вече с новото си име. Показана е и портретна снимка на кмета на града по това време – Йордан Хаджииванов. Изложбата ще бъде експонирана до края на месец април 2017 г.

Картички от миналото на Добрич
РИМ - Добрич