Подготвят за посещения епископската базилика в Залдапа
Подготвят за посещения епископската базилика в Залдапа / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Вече е разкрита цялата епископска базилика в античната крепост Залдапа край Крушари, която е обект на археологически проучвания от миналото лято. Тогава бе открита червена мраморна колона, а тази година е намерена още една, което потвърждава мнението на историците, че храмът е използван за коронация. В него най-вероятно през 514 г. е коронясан император Виталиан, известен като най-големият бунтовник на късната Римска и ранната Византийска империя, каза директорът на добричкия исторически музей Костадин Костадинов.

Днес в базиликата бе намерена плоча с гръцки надпис, която ще бъде дадена за изследване. Надписът съдържа благодарност и възхвала към бога. Археолозите смятат, че е надгробен, останал в основите на църквата и нямащ отношение към нея. В стената на базиликата бе открит и още един фрагмент от надпис върху камък, с флорални орнаменти около него, който за съжаление е разполовен. При тазгодишните разкопки са намерени и още много орнаменти от фриза на олтара.

Костадинов сподели, че предстои възстановяването на базиликата и доразчистването на терена, за да стане той посещаемо място. Храмът е сърцето на античния град, който се е намирал тук и е наброявал 10 000 души. Планира се догодина да се покажат северната и южната порта, да се направи подход, паркинг, да се поставят пейки, беседки и табели. Близостта до границата дава възможност и за визити от румънци. Разкопките обаче няма да спират.

Преди седмица, въпреки охраната, са задигнати две бази за колони, а преди две седмици са откраднати една колона и една база от находките. Тях музейните специалисти със собствени усилия са открили в заведение в Добрич. Сега със случая се занимава полицията, защото в заведението е имало още 5 артефакти, съобщи Костадинов, но се оплака, че държавата по никакъв начин не противодейства на иманярите.

Залдапа е бил най-големият град във вътрешността на Добруджа - център на Малка Скития. Името идва от думата "вода".