Подготвят Пролетните празници на културата в Тервел
Подготвят Пролетните празници на културата в Тервел / Дарик Добрич, архив

Началото на традиционните Пролетни празници на културата в Тервел ще се постави на 6 май - Гергьовден и празник на добруджанския град, съобщиха от кметството. Няколко са проявите, които са предвидени за този ден. В храм „Св.Георги" ще се състои празнична света литургия, а на площада пред читалището ще се проведе традиционният празник на фолклора с участието на самодейни състави от общината. По-късно ще се състои официалното откриване на майските празници със съвместен концерт на ансамбъла на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев"  от Котел и ДФТА „Калинка Вълчева" - Тервел.

На 9 май от 18,00 часа жителите на община Тервел ще могат да видят най-новата постановка на трупата на Нешка Робева „Среща в „Споменът". На 11 май - ден на Св. Равноапостоли Кирил и Методий в църковния календар, ще се отбележи 150-ата годишнина на уникалната икона, която се съхранява в малката църква в Тервел „Св. Димитър". Планира се в часовете преди обяд да се проведе литийно шествие в града, а следобед ще се наградят участниците в общински конкурс за ученическо творчество, посветен на живота и делото на двамата братя.

На 24 май от 10,00 часа пред сградата на Община Тервел ще се състои празнично шествие по случай Деня на славянската писменост и българската култура. Вечерта пък е запазена за бала на абитуриентите. Театрално-продуцентски център „Йордан Йовков" - Добрич ще гостува с постановката „Женитба" от Н. В. Гогол. Както всяка година, входът за проявите от Пролетните празници на културата, с изключение на спектакъла на Нешка Робева, ще е свободен. Постъпленията от това представление ще бъдат внесени в общински фонд за финансиране на изявите на надарени деца от общината. Средствата за майския празничен афиш са осигурени от културния календар на Община Тервел.