Почетохме Трифон Зарезан с вино и хоро
Почетохме Трифон Зарезан с вино и хоро / netinfo

Днес отбелязваме Деня на лозаря или Трифон Зарезан по стар стил. Първоначално у нас  почитаме Свети мъченик Трифон на 14 февруари. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

 Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си, а днес слагат лозови венци на главите си. Избира се Цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.

Празничната трапеза включва варена кокошка, луканка (суджук), омлет, прясна пита, тутманик.

Според народното поверие, колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.

По традиция и тази година  добричлии отбелязаха Трифон Зарезан с общоградско тържество в Стария Добрич. 100 литра вино осигури за празника Винпром „Алвина”. За доброто настроение на всички се погрижиха певците и танцьорите от фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Цар на лозята и този път стана зам.кметът на Добрич Иван Колев.

Вижте още от празника в галерията от снимки.