Партньорска среща по проект „Медийният образ на политическия емигрант
Партньорска среща по проект „Медийният образ на политическия емигрант / Партньорите по проекта в Германия © ФСГ

Ученици от германския град Висмар ще гостуват през месец април във Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски", съобщават от добричкото училище. Това ще бъде първата партньорска среща по международния проект „Медийният образ на политическия емигрант преди и след 1989 г.", който двете училища осъществяват по програма „Европейци за мир".
 
За участие в срещата е поканен известният журналист и бивш емигрант Фреди Фосколо, който ще запознае младежите от двете страни с интересни съдби на български емигранти. Той ще разговаря с гимназистите и за механизмите и техники на манипулиране чрез медиите.
 
Алфред (Фреди) Фосколо е роден през 1942 г. в София от смесен брак между българка и французин. Завършил е право и българска филология. През 1966 г. той е един от основателите на Съюза за независимост и възход "Левски", който издига искания за излизане на България от Варшавския договор. За тази си дейност е осъден на 15 години затвор за шпионаж. Излежава три от тях, след което е освободен. Емигрира нелегално във Франция, откъдето организира бягството от България на други противници на режима. Има много публикации за България във френската преса.

Наскоро Фосколо публикува  спомени за емигрантите Антон и Лидия Машеви, станали известни с бягството си от България през 1966 г. с гумена лодка.
 
Връзката с Фосколо е осъществена със съдействието на добричкия общественик Георги Чунчуков.