Парична гаранция за добричлия, опитал да точи еврофондове
Парична гаранция за добричлия, опитал да точи еврофондове / netinfo

Добричкият окръжен съд потвърди мярката за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1000 лева на 28-годишния Ивелин И. Той е разследван за документна измама. Мъжът се е опитал да присвои 26 000 лева от фондовете на ЕС.

Деянието е от май 2008 година. За измамата Ивелин използвал 2 заявления за корекции на данни в системата за идентификация на земеделските парцели. Разследването обаче е установило, че обвиняемият нито извършва селскостопанска дейност, нито е регистриран като земеделски производител.
Прокурорите поискаха арест за престъпника. Според тях става въпрос за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание от 3 до 15 години затвор.

„Видът на извършеното престъпление, начинът на извършването му – с използване на длъжностни лица, водят до извода, че е била организирана схема за съставяне на документи за точене на средства от Европейските фондове”, заяви в съдебната зала представителят на обвинението. Според него Ивелин би могъл да се укрие, ако не бъде задържан под стража.

Съдът обаче не уважи претенциите на обвинението. По този случай се разследва и държавен служител.