Парадокс с деактуването на ЦУТНТ
Парадокс с деактуването на ЦУТНТ / Дарик Добрич, архив

За втори път Общинският съвет разгледа предложение за деактуване на бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество” от публична в частна общинска собственост. Имотът е с площ от 11 387 кв.метра, заедно с построените в него сгради и се намира на бул."Добруджа" №1. Към него има заявен частен интерес.

На сесията през март съветниците взеха решение за деактуването му с 27 гласа „за”. Областният управител Недко Марчев впоследствие върна решението с мотива, че в случая е необходимо мнозинство с две трети от общия брой съветници, т.е.28 гласа. Според общинската администрация обаче 2/3 от 41 съветника прави числото 27,33, което според обществено приетите практики би трябвало да се закръгли на 27.

В момента казусът е в Административния съд и се чака съдебно решение. Съветникът Владимир Калчев заяви днес, че трябва да се види заключението на съда и тогава да се предприемат стъпки. Въпреки това докладната бе гласувана с идеята да събере исканите 28 гласа и с обяснението, че имотът се руши и разграбва и трябва да се даде път на частната инициатива. Освен това според кмета Детелина Николова закононарушение няма. Резултатът обаче бе същият – 27 гласа „за”, 8 „против” и 2 – „въздържал се”. „Докладната не се приема и остава в безтегловно състояние”, обяви председателят на ОбС Ангел Табаков.