Откриват защитено жилище за 8 жени с интелектуални затруднения
Откриват защитено жилище за 8 жени с интелектуални затруднения / netinfo

“Защитено жилище за хора с интелектуални затруднения” ще бъде открито  в бившата 30 детска градина по улица “Суха Река”. Социалната услуга ще бъде извършвана в корпус 2 на детската градина с осигурена денонощна грижа за 8 жени с умерена умствена изостаналост, изведени от Дома за душевно болни в село Българево, Община Каварна.

Жените са на възраст между 30 и 45 години. За тях ще се грижат психолог, социален работник, трудотерапевт, медицинско лице и санитари. “Защитеното жилище за хора с интелектуални затруднения” е изградено от Община Добрич. Извършените ремонти са на стойност 30 хиляди лева. Оформени са спални помещения, кухненски блок, санитарни възли, зала за занимания.

Целта на “защитеното жилище” е да даде възможност на хората с интелектуални затруднения да водят относително независим и пълноценен живот чрез изграждане на среда, близка до семейната. Проектът е в изпълнение на основните приоритети на социалната политика на Община Добрич, насочени към преодоляване на социалната изолация и осигуряване на възможност на хората с увреждания да водят пълноценен начин на живот.