Открива се ловният сезон за мигриращ дивеч
Открива се ловният сезон за мигриращ дивеч / Дарик Добрич, архив

Ловният сезон за пъдпъдъци, гривяк, гълъби, гургулица, гугутка, горски бекас и обикновена бекасина се открива днес, съобщават от Североизточно държавно предприятие Шумен. Ловуването се извършва само с писмени разрешения. В документите се вписват датата, имената на ловците, на ръководителя, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване. Разрешава се лов на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк, гълъби, гургулица и гугутка, горски бекас и обикновена бекасина - до 10.

От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните горски територии в 4 области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, напомнят, че ловното оръжие е лично и не се преотстъпва на други лица, дори на правоспособни ловци. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция.

Ще има системни проверки на ловците. В обхвата на СИДП те са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 105 ловни билета, а 16 681 са презаверени.

През последните години не се наблюдават съществени колебания по отношение на популацията на гургулицата, гривяка и бекаса. При пъдпъдъка обаче, който е емблематичен за откриването на ловния сезон дивеч, се забелязва намаление с приблизително 50% спрямо предходните две години. Според специалисти причините са комплексни, но могат да се търсят преди всичко в обработването на земеделските земи, където живеят птиците.
За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП, ежегодно се извършва разселване на птици, като за последните три години са разселени общо 4 000 фазани, 350 яребици, 350 полудиви патици и 100 токачки.