Осигурени са първите средства за разкопките на античната крепост Залдапа
Осигурени са първите средства за разкопките на античната крепост Залдапа / Дарик Добрич, архив

Община Крушари е осигурила 10 000 лева за разкопки на античната крепост Залдапа, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. Това според него е добро начало на проекта на музея да се изследва най-старият и най-голям античен трако-римски град на територията на Добруджа. Очаква се да бъде одобрено и финансиране от Министерството на културата. Костадинов подчерта, че се разчита и на спонсорство от местни родолюбци.

„Античният град представлява неразкопано съкровище, където могат да бъдат открити много лапидарни и епиграфски паметници. Т.г. се навършват 1500 години от бунта на пълководеца Виталиан, който е най-големият варварски бунт на територията на Източната римска империя през 6 век, а Виталиан е роден в Залдапа. В най-смелите си мечти се надявам при разкопките да намерим нещо свързано с него, което би било световна археологическа сензация”, заяви Костадинов.

Музеят подготвя и мащабен проект за ремонт на Военното гробище в Добрич, съобщи още шефът на културния институт. Целта е историческият обект да придобие полагащото му се общонационално значение и да стане туристическа дестинация. Това е най-голямото военно гробище в България, там са погребани воини от 12 националности от 6 национални армии. Основен ремонт не е правен от десетилетия. „Параклисът потъва заради подпочвени води, цели фрагменти от желязната оградата са откраднати, бетонените кръстовете са ерозирали, куполът на параклиса го няма”, каза Костадинов.

По проекта се предвижда да се направи нова ограда, кръстовете да се подновят, да се повдигане на нивото на гробището, да се ремонтира параклисът. Необходимо е и да се обнови втората експозиционна зала, където да могат да се правят мултимедийни презентации. Цели се още облагородяване на самия парк, с нови пейки, възстановени чешми и ефектно осветление. Идеята е в парковата среда да се обособи лапидариум с военна техника.

За ремонтите ще са необходими между 800 хил.лв. и 1 млн. лева, за които ще се кандидатства пред Норвежката програма за сътрудничество. Очакванията са след две години – за 100- годишнината от Добричката епопея, Военното гробище в Добрич да бъде напълно обновено.