Общинският съвет на Каварна замрази средства за спорт и култура
Общинският съвет на Каварна замрази средства за спорт и култура / Дарик Добрич

692 хил.лева от бюджета на община Каварна, предназначени за издръжка на спортните клубове, са блокирани и отнесени в резерв, съобщи пред Дарик председателят на Общинския съвет на морския град Иван Кьосев. Това са средства за 17 спортни клуба, като най-големите суми са за Футболен клуб „Калиакра" - 600 хил.лв, и за Волейболен клуб „Калиакра" - 30 хил.лв. Причината за замразяването на тези средства е, че 8 от клубовете не са регистрирани в обществена полза и според закона за държавния бюджет не може да се финансират от местни приходи. Трябва да изясним може ли тези спортове да бъдат финансирани по друг начин, поясни Кьосев.

Заради незаконосъобразност са орязани и 74 хил.лева, с които е трябвало да бъде дофинансирана част от културния календар на кметството за 2012 година. „На следващото заседание на Общинския съвет - в края на март, кметът може да внесе съответните пояснителни записки около средствата за спорт и култура и съветниците могат да вземат решение за финансиране в рамките на законосъобразността, обясни Иван Кьосев.

Той заяви, че кметът Цонко Цонев не е присъствал на обсъждането и гласуването на бюджета на Каварна миналия петък и освен това не разрешава на администрацията си да контактува с общинските съветници.

Проблемът в комуникацията и отношенията между кмета и местния парламент пролича и в казаното от Цонев пред Дарик. Той заяви, че първо ще предприеме законови мерки спрямо „тройната коалиция БСП-РЗС-ДСБ" в Общинския съвет, която е орязала парите за спорт и култура и едва след това ще коментира бюджет `2012 на Каварна.

Рамката на бюджета на морското кметство за тази година е 12 млн. 456 хил.лева. Предвидени са 21 хил.лева за проучване и предпроектна дейност за подобряване на пропускателния режим на нос Калиакра и електронно отчитане на входа на туристическия обект.