Обирджия на газостанция остава в ареста
Обирджия на газостанция остава в ареста / Sofia Photo Agency

41-годишният Живко Й. Ж. остава задържан под стража. Мярката му бе потвърдена от Добричкия окръжен съд. Добричлията е обвиняем по досъдебно производство за грабеж с опит за убийство, извършен на 1 декември 2009 г. Вечерта, той е нападнал 54-годишен служител на газостанция по околовръстен път до квартал Добротица, който тъкмо бил изготвил дневния оборот на търговския обект. Пострадалият е получил черепно-мозъчна травма с опасност за живота. Живко Ж. е отнел от него 200 лева, които по-късно са предадени от негови близки на полицията.

Мярката "задържане под стража" бе наложена от съда на Живко Ж. на 3 декември 2009 г.. Сега задържаният поиска промяна с по-лека, предвид продължителния му престой в ареста. Адвокатът му представи тезата, че е отишъл да върне дълг на пострадалия, но възникнал спор и се стигнало до кавга с удари. Живко е осъждан за дължима издръжка, но не и за престъпления от общ характер и трябвало да се грижи за близките си, които били в тежко социално положение.

Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич определи молбата като неоснователна, защото е налице обосновано предположение, че Живко Ж. е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. То е изключително тежко, а многобройните удари, нанесени по главата на служителя, показват особена жестокост.
Продължителното разследване се налага от събирането на специфични доказателства и сложни експертизи, посочват от Прокуратурата.

Живко Ж. има средно образование, разведен е. Осъждан е на пробация. Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд - Варна.