Няма отказали да се регистрират с пръстов отпечатък в МБАЛ - Добрич
Няма отказали да се регистрират с пръстов отпечатък в МБАЛ - Добрич / Дарик Добрич - архив

До момента в  добричката болница няма пациенти, отказали да се регистрират посредством пръстов идентификатор, съобщи в ефира на Дарик изпълнителният директор на здравното заведение д-р Трифон Йорданов. Според него отказът на пациента от идентификация обикновено е продиктуван от незнание, от недобра информираност или недобре подадена информация от страна на работещите в здравните заведения. „Известно забавяне в дейността на работещите се наблюдава, но то е само при регистриране на първоначалната информация и е в рамките на 3 до 5 минути” – коментира болничният шеф.  Неговият съвет към пациентите е, за  да си спестят подобно забавяне,  да си направят първоначалната пръстова регистрация  предварително в РЗОК. Така при необходимост от постъпване в болнично заведение, приемът ще се извършва буквално за секунди и ще се спестява време, подчерта директорът на болницата. Той информира, че лечебницата е заделила около 15 хил.лв. от бюджета си, с които са закупени  12 устройства с нови компютърни конфигурации за пръстова идентификация, с които са оборудвани всички  отделения.

78 хил.лв. е струвал ремонтът на скенера, който в момента работи на пълна експлоатация, информира още д-р Трифон Йорданов. Болницата е ремонтирала със собствени средства в размер на 30 хил.лв. фасадната мазилка на сградата, част от която е паднала през лятото, но районът вече е обезопасен. За клинична лаборатория са закупени два нови хематологични апарата, както и два дихателни апарата за неонатологично отделение. На дневен ред са ремонти в хемодиализно и детско отделение, съобщи директорът на болницата.

В момента тече процедура по закупуване от страна на Министерство на здравеопазването на скенери за три от болниците в страната, сред които е и добричката болница. Очаква се тук да бъде доставен нов модерен скенер на стойност 250 хил.лв. Обичайно в добричката лечебница ежедневно се извършват между 20 и 30 изскледвания на скенер, допълни д-р Йорданов.  Той припомне още, че Министерство на здравеопазването е отпуснало 132 хил.лв.  за закупуване на 6 нови диализни апарата за отделението по хемодиализа, което разполага с общо 13 апарата. Останалите обаче също се нуждаят от спешна от подмяна, подчерта директорът на лечебницата.  В началото на идната година с европейски средства три етажа от стария терапевтичен корпус  на болницата ще бъдат реконструирани и предоставени на ЦСМП.

Проблемът с кадровата обезпеченост на болницата остава  и към днешна дата. Най-наболял е въпросът с осигуряването на медицинските сестри, а той ще се изостря все повече в следващите години, прогнозира д-р Йорданов. Лекарите в хирургичното отделение на болницата също са били на критичния минимум, но в момента там работят седем специалисти.

През декември предстои МБАЛ - Добрич да отбележи 150 години от създаването си. „Даваме си сметка, че нито времето, нито състоянието на болницата позволява да отбележим този празник с грандиозни чествания. Реалностите са такива, че говорим за оцеляване. Но по всичко личи, че ще изпратим годината без просрочени задължения. Сравнимо с други болнични заведения, това е постижение, заслуга за което има целия работещ състав” – подчерта д-р Трифон Йорданов.