7 здравни заведения в Добричко въвеждат прием с пръстов отпечатък от 5 октомври
7 здравни заведения в Добричко въвеждат прием с пръстов отпечатък от 5 октомври / Дарик нюз, архив

Добричка област е готова за въвеждане на системата за пръстови отпечатъци, вече са купени и се тестват т.н. четци за биометрични данни, съобщи пред Дарик директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова. Въвеждането на новата система е задължително за всички болници и за ДКЦ-тата, които извършват амбулаторни дейности. В Добричка област тя ще заработи от 5 октомври.

С пръстов отпечатък ще се влиза в МБАЛ - Добрич, в общинските болници в Балчик и Каварна, в специализираната болница за рехабилитация „Тузлата”, както и в двете   ДКЦ-та в Добрич, където пациентите ще се чекират само за амбулаторните процедури.

Всяко лечебно заведение само решило колко четци са му необходими. Областната болница е купила 12 устройства, които ще бъдат поставени на регистратурата, в спешното отделение и в останалите най-натоварени звена. Болницата в Балчик има 2 устройства, в Каварна - 3, Тузлата -2 и ДКЦ-тата по едно.

Регистрация с пръстов отпечатък ще се извършва и в офисите на РЗОК. Четец за биометрични данни ще бъде поставен на гишето на Здравната каса в Добрич и в офисите на касата в Балчик, Тервел и Каварна.

Първоначалната регистрация ще става с трикратно поставяне на пръста и въвеждане на ЕГН-то и имената на пациента, което ще отнема около 2-3 минути, обясни Пачолова. При повторна хоспитализация, когато пациентът вече е включен в базата данни, чекирането ще става само за няколко секунди.

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци ще се трансформират в цифров код, който е уникален за всеки пациент и който ще влиза в базата данни на националната здравна каса. В бъдеще, когато се обхванат почти всички здравно осигурени пациенти, това ще улесни създаването на единна информационна система, която ще включва и електронно досие на пациента, посочи д-р Пачолова. С пръстовата идентификация ще се предотвратят и случаите на отчитане на неизвършена дейност от лечебните заведения за болнична помощ.

Личните данни на хората ще бъдат напълно защитени, увери Пачолова. Пациентите, които откажат да ползват новата система, ще могат да се регистрират по стария начин - с лична карта. Според Пачолова обаче отказите ще бъдат рядкост.