/ Библиотека
Увеличават се посетителите в Регионална библиотека „Дора Габе“ през 2018 г., съобщи в ефира на Дарик директорът Невяна Христова. Регистрираните читатели са 3 647 срещу 3 552 за 2017 г. Увеличението засяга най-вече децата до 14 години.

Библиотеката предлага нова електронна услуга за своите потребители

Посещенията в институцията също са повече - 55 715 срещу 51 640 за 2017 г. Причината за това е работата на екипа, който организира много събития – 234 са били те през миналата година с 28 277 посетители. Основен акцент в програмата бе 130-та годишнина от рождението на Дора Габе, на която бяха посветени много от инициативите. 627 посещения се отчитат в Летен детски клуб „Играй и учи“, който осмисля ваканционните дни на учениците.
 
В Библиотеката м.г. бе внедрена нова система за обслужване, която има и много он-лайн услуги, към които има голям интерес, каза Христова. Тя позволява и двойно по-бърза обработка на новите заглавия във фонда.

рез 2018 г. в Библиотеката бяха направени значителни ремонти на отделите за работа с деца, книгозаемане и изкуство. Обновяването ще продължи с набавяне на нови мебели за библиотекарите. Предстои ремонт на вътрешните кабинети и стаи за служителите. Всички тези подобрения се правят със собствени средства.
 
Радостно е, че се разширява дарителството, коментира още директорът на Библиотеката. Екипът го насърчава с кутия за дарения, поставена във фоайето, в която редовно постъпват книги. „Голяма част от тях са нови заглавия, купени и прочетени веднъж, оставени от хора, които не искат да афишират дарението си“, съобщи Невяна Христова. От кутията се набавят половината от новите книги в институцията.
 
2018 г. е получено голямо дарение от Министерството на културата, с което са постъпили 530 заглавия в 560 тома, от които 330 са съвременна българска литература. Набавени са и нови 585 тома детска литература от серията „Бисерче вълшебно“.
 
Читателите в добричката библиотека търсят най-вече романтични и любовни романи, трилъри, исторически книги, българска литература, заглавия, свързани с християнството и езотериката. Заемани са много книгите на Захари Карабашлиев, Милен Русков, Людмила Филипова, Даниел Стийл, Нора Робъртс.

В детския отдел се чете най-много „Дневникът на един дръндьо“, „Похитителят на мълнии“, „Тялото говори“, „Невидима“ и поредицата „Хари Потър“. Младежите търсят романтични романи и българска проза.