Нещо за четене - епизод 16: Павел Павлов -„Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите
Нещо за четене - епизод 16: Павел Павлов -„Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 16: Павел Павлов -„Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите”,
56834
"Нещо за четене" - епизод 16: Павел Павлов -„Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите”,
  • "Нещо за четене" - епизод 16: Павел Павлов -„Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите”,

В първото издание от втория сезон / след лятната ваканция/ на рубриката по Дарик „Нещо за четене” стартираме отново с български автор – Павел Павлов. Драгомил Георгиев избра да представи неговата най-нова книга „Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите”, чиято премиера ще се състои тази вечер от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова”.

На тези от вас, които следят всеки от епизодите на „Нещо за четене”, вероятно е направило впечатление, че и в самото начало започнахме тази рубрика с български творец, наш съгражданин – Галин Никифоров и книгата му „Къщата на клоуните”. Това е нашият реверанс към таланта на родните майстори на перото, още повече към онези, които черпят вдъхновение и творчески сили от мощния заряд на Добруджа.

Един от големите приятели на Добруджа е и Павел Павлов. Той е сред известните български режисьори и драматурзи, автор на 50 постановки в жанра телевизионен театър на БНТ и на ТВ поредицата "Сцена на вековете". Павлов е автор и на няколко книги, последната от които „Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите”.

Според Драгомил Георгиев книгата носи финес, атмосфера и един великолепен, красив добруджански колорит от типа на Йовковия, който е по-скоро въпрос на асоциации и видения. „Творбата е създадена върху стилистиката на нашата голяма национална класика. В нея добрия читател може лесно да направи културни мостове към традицията на Софроний Врачански, през Любен Каравелов, до Йордан Йовков. Действието се развива в региона на Добрич и чрез героите от два чифлика можем да опознаем добруджанеца като мечтание” –  казва Драгомил Георгиев. Книгата кореспондира великолепно с романите на добричките автори Рада Въртунинска и Пенчо Иванов, според литературния критик.

Още за Павел Павлов и неговата „Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите” – чуйте от Драго Георгиев в звуковия файл: