Неприятна миризма в района на птицекланицата, проблемът ще се реши до седмица
Неприятна миризма в района на птицекланицата, проблемът ще се реши до седмица / netinfo

В района на птицекланицата в Добрич вече повече от месец се носи силна неприятна миризма, която пречи на нормалния трудов процес в Северната промишлена зона. За това алармираха служители от различни фирми в индустриалния квартал на Добрич. Те са информирали писмено за проблема РИОКОЗ и РИОСВ – Варна.

„Хората, които работят в района на „Птицекланица”АД, са подложени на системен тормоз от трудно поносимата миризма, която предизвиква и повръщане”, се казва в писмото. Тъй като в района има предприятия от хранително-вкусовата промишленост, има опасност да бъдат повредени храни, смятат жалбоподателите. Те твърдят, че лошата миризма трудно се премахва, след като веднъж вече е влязла в складове и офиси.

„Не отричам, че такъв проблем съществува, но той ще бъде премахнат до седмица”, заяви пред Дарик изпълнителният директор на „Птицекланица”АД Иван Иванов. Проблемът идва от инсталацията за преработка на кланични продукти, обясни Иванов. Според него оплакванията от повръщане са пресилени.

Инсталацията е холандска, има система за обезмирисяване и се управлява по електронен път. Това е единственото такова съоръжение в България. Необходима е обаче допълнителна настройка на системата. По този повод вчера в предприятието е бил холандски специалист от фирмата – производител.

От следващата седмица съоръжението ще бъде пускано нощем, за да не мирише, обяви Иванов. Предвижда се също да се построи допълнителна канализация от цеха към пречиствателната станция, тъй като вонята се разнася от канала.

Иван Иванов заяви, че се извинява на работещите в бизнес зоната заради създадения проблем. От РИОКОЗ ще предприемат проверка по сигнала.