/ Дарик нюз
Над 4 000 яйца ще дарят преди Великден на свои съграждани общинските съветници от Генерал Тошево.

Концерти и възстановки ще окичат празниците Лазаровден, Цветница и Великден

Яйцата ще бъдат доставени в храм „Св.Димитър” на Цветница, откъдето ще ги раздадат на миряните, съобщи в ефира на Дарик зам.-председателят на Общинския съвет в Генерал Тошево и  управител на птицекомплекс в града Николай Костов. „Надяваме се тази инициатива да се превърне в традиция” – сподели Костов.

Той коментира още, че традиционно преди Великден има раздвижване на пазара на яйца. Увеличеното търсене обаче не се отразява върху цената на яйцата, посочи общинският съветник.

По думите му, от началото на годината има спад на цената на яйцата при продажбата им на едро. „Ние като производители се движим  на ръба на себестойността на продукта. 

Между 14 и 15 ст. струва едно яйце на едро. При покачване на цените на фуража и консумативите тази цена не е достатъчна. Нормално е яйцата да се продават на едро за 17 ст. За съжаление обаче конюнктурата и пазараът определят цената и често ние не можем да си покриваме дори и разходите”, коментира Костов.

Той посочи, че българските яйца са с много добро качество, заради добрите фуражи, с които се хранят кокошките. В същото време обаче родните яйца са и най-евтините в ЕС, посочи Костов.

Българите традиционно залагат на родното производство и предпочитат нашенски яйца, сочат още наблюденията на производителите