Програма ИНТЕРРЕГ Румъния-България
Програма ИНТЕРРЕГ Румъния-България
Отчетоха напредъка по Програма Интеррег Румъния-България, съобщават от Областна администрация Добрич. Участие в работата на заседанието взе зам.-областният управител Живко Желязков.

Комитетът за наблюдение е извършил подбор по третата покана на Програмата, като са избрани 91 проекта на обща стойност 155 579 745 евро. Всички са обезпечени, като впоследствие са сключени допълнителни договори с 11 проекта. Положително развитие се наблюдава за 2018 г. по отношение на процеса на договаряне - до края на годината са договорени 66 проекта, в резултат на което общият брой проекти достига 156 на обща стойност 227,05 млн. евро.

В рамките на м.г. са приключени и отчетени 35 проекта по всички приоритетни оси на Програмата, което е значителен напредък спрямо 2017 г., когато само 5 проекта са приключили изпълнението си, се отчита още от Управляващия орган на Програмата. До края на 2021 г. целите ще бъдат постигнати на 88% (44 партньорства вече са сключили договори при определена цел от 50 партньорства).

Сред изпълнените дейности по Програмата по-значимите са създаване на мрежа от електрически велосипеди, достъпна за широката общественост; увеличаване на туристическата привлекателност - 12 нови туристически продукта, а броят на нощувките нараства с 2 157 884. За 4 защитени зони от НАТУРА 2000 са разработени инструменти за управление и подобряване на природозащитния статус на 27 058 ха местообитания.

Общо 291 093 души повишиха капацитета си за действия по управление на риска. Подобрена е реакцията на органите на властта по река Дунав и дейностите, извършвани от специализираните полицейски структури след експлозивни събития. Постигнати са важни резултати при обучение на населението за реакция при извънредни ситуации. Проектите отчитат 480 доброволци подготвени за действие в случай на рискова ситуация и повече от 10 000 студенти и учители информирани за управлението на риска и предотвратяване на рискови ситуации.

Друг вид проекти са осъществили полза на 261 166 души чрез съвместни инициативи за заетост - трудова мобилност в строителството, правна консултация, биологично земеделие, предприемачество и др.