/ Снимка: Дарик, архив
     
40-годишният Я. А. от Тервел ще плати 1200 леи /малко над 500 лева/ за съдебните разноски  по водено срещу него дело в Румъния. Това реши Окръжен съд - Добрич, след като разгледа изпратено от румънските власти удостоверение за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

В Румъния българският гражданин е бил осъден за това, че на 28 септември 2014 г., около 15.23 часа, в района на село Батута, е управлявал микробус, без да притежава свидетелство за управление на МПС. Деянието му било засечено, след като бил спрян от екип на пътна полиция за превишена скорост.

В хода на извършената проверка той представил личната си карта и удостоверение за регистрация на колата, но признал, че не притежава шофьорска книжка. Мъжът обяснил, че е преминал шофьорски курс в България и е решил да седне зад волана, тъй като неговият брат, който управлявал колата от Германия до Румъния, бил много изморен. Направена била справка, която потвърдила, че мъжът не притежава свидетелство за управление, издадено от българските власти.

Румънец отнесе 300 лева глоба заради хулиганско поведение в хотел
        
За извършеното деяние той бил осъден условно на 8 месеца „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок. Мъжът бил задължен да плати на румънската държавата и сумата от 1200 леи за направените  съдебни разноски, като наложената му финансова санкция е изпратена за признаване и изпълнение от Окръжния съд в Добрич.
        
След като се запозна с материалите по делото съдът прецени, че мъжът следва да плати 526.41 лв., равностойни на 1200 леи по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за санкцията - 3 март 2016 година.
        
Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на адреса му за призоваване. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.
        
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.