Корейска изложба гостува в Балчик
Корейска изложба гостува в Балчик / netinfo

Мозайки от раковини и черупки от мекотели показва тази седмица в Балчик културният отдел на посолството на Корейската народно-демократична република у нас. Изложбата на картини от естествени морски материали е наредена в хотел-ресторант "Лотос", съобщават от пресслужбата на крайморската община.

 Рим Чол Мин, трети секретар в посолството, разказва, че в мозайката, наречена "манненхва", гланцът и цветът на раковината, послужили като основен материал на изображенията, се съхраняват дълго и оттам идва самото име (манненхва - "вечна картина").

През 60-те и 70-те години на 20-ти век художниците създават нов тип мозайка, която съчетава елементи от приложното и изобразително изкуство. Корените на това изкуство са пуснати преди повече от 1000 години, когато корейските майстори са започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с раковини и черупки от мекотели.

Използването на тези материали не е случайно, разказва Рим Чол Мин, защото Корея е страна, която е окъпана от морета от три страни. Това дава възможност на художниците да имат богат избор от материали за създаване на "манненхва".