Гара юг Добрич
Гара юг Добрич / bgdiaspora
Ще мислим за какво може да се използва сградата на ж.п. Гара Юг, ако общината я придобие – така кметът на Добрич Йордан Йорданов коментира предложението на групата съветници от ГЕРБ община Добрич да поиска от държавата безвъзмездно да й прехвърли собствеността на бившата гара. Идеята ще бъде дискутирана на следващата сесия на Общинския съвет.

Кметът подчерта, че вносителите на предложението не са посочили за какво да се използва и как да се развие тази сграда, която е полуразрушена.

Предлагат Община Добрич да поиска от държавата собствеността на старата ЖП гара Юг

„Няма да попречим на хубавите идеи. Ние ще предложим текст, който ясно да казва, че няма да има възможност тази сграда да бъде продадена. Защото винаги има опасения, че когато една сграда се прехвърля от държавата на общината, това е за да я купи някой”, коментира Йорданов.

Вариантът е гарата да се прехвърли като публична общинска собственост.

„За нас е изключително важно да има адекватно предложение какво да се случи с тази сграда. Ние ще мислим по този въпрос, но към момента не виждаме предложение от вносителите на докладната”, каза кметът.

Мотивът за прехвърляне на частната държавна собственост на местната власт е да може да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване. Освен това в докладната съветниците припомнят, че на 21 септември т.г. Народното събрание единодушно обяви Добрич за „Град на Българската бойна слава“. Според тях, придобиването на бившето приемно здание на железопътната гара ще бъде последваща стъпка в опазването на историческото наследство, свързано с Добричката епопея.