Китайците пропуснали да проектират задължителните зелени площи във фуражния завод
Китайците пропуснали да проектират задължителните зелени площи във фуражния завод / Дарик Добрич - архив

Общинският съвет даде съгласие да бъдат продадени три парцела с обща площ над 7 декара на фирма „България Тианшинонг Фийд Ко.” ООД. Продажната цена на земята е близо 30 хил.лева. Българо-китайското дружество, което строи фуражен завод в Добрич, вече разполага с имот в Западната крайградска зона, на който започна реализацията на първия етап от проекта си.

Защо дружеството иска да придобие допълнителна  земя обясни пред съветниците представителят на фирмата  Надя Маринова.  При проектирането китайските инженери не са съобразили, че в България има законови изисквания 20% от имота да бъде предназначен за озеленяване, и проектирали „по китайски”. Първият етап е препроектиран от български специалисти, които са се съобразили с изискванията.

За втория етап на проекта обаче озеленяването ще бъде проблем. Затова дружеството иска да закупи тези три парцела, които в момента са нерегламентирано сметище,  и  да ги приобщи към първия си имот. Гарантираме, че ще ги облагородим и те ще бъдат красиво място към завода, заяви Маринова.

„Приветстваме онова, което правите, но гарантира ли някой, че няма да има и трети етап и няма пак „по китайски” да се проектира?”, опонира съветникът Младен Матеев и допълни: „В крайна сметка сме в България и моля инвеститорите да проектират по българското законодателство и норми. Това не е сериозно.”

Маринова гарантира, че заводът ще бъде изграден изцяло според българските изисквания на РИОСВ, Пожарната и всички останали институции.