Вижте как да се предпазите от мъртво вълнение в морето
Вижте как да се предпазите от мъртво вълнение в морето / БГНЕС, архив
От областния съвет на БЧК апелираха да се използват охранявани плажни ивици, както и да се спазва  правилника на водноспасителната служба и разпоредбите на спасителите, за да се летува безопасно на море.   
 
Какво представлява мъртвото вълнение и как да реагираме, ако изпаднем в опасност? Вижте какво казва Петър Андреев – инструктор водно спасяване:
 
„Черно море е над 4 пъти по-голямо от България. Както в страната, така и в чужбина има локални летни бури (шквал), същите се проявяват и в морето. Когато бурята стихне, след ден два ( зависи къде е била) на брега се появяват остатъчни вълни – „мъртви“. Те не са като прибойната и ветровата вълна, чиито тласкаща сила е към брега. Мъртвото вълнение има специфични характеристики и свойството да образува  дънни ями и бразди периендик или косо на брега, почти на едни и същи места, където пясъчният шелф на дъното е неустойчив (глинесто песъчлив).

Вижте как да се предпазите от мъртво вълнение в морето
 
В начало при появата на мъртвото вълнение се образуват неравности по дъното. В активната си форма вълните изхвърлят наносен пясък към брега и се връщат пасивно в своето ложе по ниските вече места. След половин ден тези бразди се оформят, като канали широки 10-12 и повече метра с обратно течение към морето -  като устие на река. В много случаи това течение е по-голямо от скоростта на най-добрия плувец – около 2 метра в секунда. Практически човек попаднал в тази „река“ не може да излезе с плуване.

Необходими са въже, буй, лодка и други водно спасителни технически средства. Препоръчително е попадайки в такова течение човек да не се бори с него, а да се остави да бъде „отвлечен“ по-навътре в морето, където скоростта е по-малка. Трябва да се плува косо срещу течението, или успоредно на брега, където течението няма обхват. Обикновено опасните места на охраняемите плажове се обозначават с табели - „дънни ями“, „течение“ и други."